Tikken in radio volvo

Soms sluit je een autoradio aan in je volvo en hoor je het geluid van de motor (of een ander geluid) terug via de speakers van de radio. Dit heeft meestal de volgende oorzaken.

In de praktijk de volgende storingsbronnen voor in de volvo:

1e de dynamo
2e de bougie’s en kabels
3e de verdelerkap
4e de boordcomputer/ECU
5e aardlus

Om te beginnen altijd de radio/versterker direct aan de + accupool aansluiten (als dit mogelijk is), met een standaard ontstoorsetje.

1e Dynamo storing : een gierende fluittoon door je radio/versterker heen die varieert in toonhoogte met het toerental van de motor.
Oplossing: Condensator over de dynamo wikkelingen naar aarde. 10nF to 100nF moet voldoen.

2e bougies + kabels: meestal een tikkend geluid in je radio/versterker wat varieert met het toerental van de motor, frequentie meestal 1/4 van het motortoerental, alleen in de ontstekingsslag.
Oplossing: speciale bougiekabels en afschermkappen voor de bougies. Ontstoorfilters, deze draai je in de bougiekabel en bestaat uit een R/L/C combinatie.

3e verdelerkap: deze kan net zo storen als de bougie kabels. Ook hier goede kabel gebruiken naar de bobine, eventueel hier ook een ontstoorfilter tussen zetten.

4e de eventuele boordcomputer/ECU: storing komt nagenoeg niet voor. Anders C’s over de injectors.

5e aardlus: soms vergeet men de aarde aan de radio/versterker. De aarde loopt dan via de antenne aansluiting waardoor een aardlus ontstaat. Direct de radio/versterker aarden aan de – accupool lost dit (meestal) op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *